Black Pottery

Koken in deze zwarte kookpot van aardewerk is anders dan koken in een metalen pan. De klei houdt de warmte en vocht vast, waardoor het mogelijk is om langzaam,  zelfs 'van onderaf' te koken. Omdat de klei het vocht opneemt, is er minder stoom in de pot, zodat het voedsel  in haar eigen vocht kookt en niet uitdroogt. De voedingsmiddelen die uit La Chamba potten komen, hebben een aardse smaak en een romiger textuur.

De warmte en vocht circuleren en verspreiden zich gelijkmatig door de hele pot tijdens het koken, in tegenstelling tot metalen of met email beklede pannen. Het kookt  "langzaam”, zelfs delicaat”.

De pot behoudt de warmte, en houdt het voedsel warm voor een lange tijd nadat het uit de oven of magnetron of van het fornuis is weggehaald. 

Het vocht in de pot zorgt voor voedsel dat gezonder, lekkerder en minder vet is. 

La Chamba's Black Pottery Cookware is niet alleen mooi, maar het is ook heel stevig en met het juiste gebruik en onderhoud gaat het vele jaren mee. Volg de producthandleiding en schoonmaak instructie zoals hieronder vermeld.

Als de pot direct op het vuur wordt gebruikt, kan, zoals het met elk ander type pan gebeurt, de bodem van het zwart aardewerk van kleur veranderen. Het kan roodachtig worden door de laag rode klei die gebruikt is  voor het roken.

 

Eigenschappen

Alle producten zijn geschikt om direct op vuur mee te koken en kunnen zowel op een gas, keramisch en elektrisch fornuis worden gebruikt als in de oven of magnetron (geen inductie). Aangezien er geen glazuur wordt gebruikt en de klei loodvrij is, zijn er geen giftige stoffen aanwezig.

De typische zwarte, iets gevlekte kleur, krijgt het product tijdens het rookproces, dat plaatsvindt na het bakken. De mooie satijnglans ontstaat door het polijsten met halfedelstenen.

Deze producten zijn uiterst charmante, originele voorwerpen, decoratief voor een warm interieur.

Schoonmaken is eenvoudig: laat ze een tijdje in water inweken en veeg ze dan af met een spons met een gewoon afwasmiddel en ze zijjn klaar om opnieuw te worden gebruikt.

Belangrijk, voordat u het voorwerp voor het eerst gaat gebruiken, moet u het deels vullen met water en gedurende 30 minuten laten koken in de oven op 200 C (stand 6 bij een gasoven) of op het fornuis.

De vlekken die u op het product ziet zijn geen onvolmaaktheden maar het gevolg van het bak en rookproces. De spikkeltjes en kuiltjes zijn typische kenmerken van de gebruikte kleisoort.

Belangrijk om te weten Koken in aardewerk is anders dan koken in een metalen pan. De klei houdt de warmte en vocht vast, waardoor het mogelijk is om langzaam, zelfs 'van onderaf' te koken. Omdat de klei hetvocht opneemt, is er minder stoom in de pot, zodat het voedsel in haar eigen vocht kookt en niet uitdroogt. De voedingsmiddelen die uit La Chamba potten komen, hebben een aardsesmaak en een romiger textuur. De warmte en vocht circuleren en verspreiden zich gelijkmatig door de hele pot tijdens het koken, in tegenstelling tot metalen of met email beklede pannen. Het kookt "langzaam”, zelfsdelicaat”.

De pot behoudt de warmte, en houdt het voedsel warm voor een lange tijd nadat het uit de oven of magnetron of van het fornuis is weggehaald. Het vocht in de pot zorgt voor voedsel dat gezonder, lekkerder en minder vet is.

La Chamba's Black Pottery Cookware is niet alleen mooi, maar het is ook heel stevig en met het juiste gebruik en onderhoud gaat het vele jaren mee. Volg de producthandleiding enschoonmaak instructie zoals hieronder vermeld. Als de pot direct op het vuur wordt gebruikt, kan, zoals het met elk ander type pan gebeurt, de bodem van het zwart aardewerk van kleur veranderen. Het kan roodachtig worden door de laag rode klei die gebruikt is voor het roken. Tips Voor gaskookplaten, kunt u gebruik maken van een diffuser of lage kookstand. Voor elektrische kookplaten, is het beter om een diffuser te gebruiken.

Het gladde, met de hand gepolijst oppervlak zorgt evoor dat schoonmaken eenvoudig is. Bij hardnekkig vuil eerst een paar minuten laten weken in water, dan schrobben met een zachteschuurspons. Gebruik geen metalen schuursponsjes. Vaatwasmachinebestendig, maar wij raden aan om met de hand af te wassen teneinde debeste zorg te geven aan uw aardewerk. Aardewerk houdt niet van extreme temperatuurschommelingen. Bijvoorbeeld, een koudepot niet recktstreeksuit de koelkast op een kookplaat of in een hete oven plaatsen. Dan is er gevaar dat de pan barst.

Voor het eerste gebruik de pan behandelen.

Een volledig overzicht van deze procedure is hierboven uitgelegd.

Periodiek de pan aan de binnenkant met olijfolie inwrijven om te helpen een glad, gaafoppervlak te behouden.

De inboorlingen in Colombia wrijven de hele pan met een bananenschil. Probeer het ... het resultaat is prachtig. Houd er rekening mee bij het koken met aardewerk, dat de pan niet van snelle, extreme temperatuurschommelingen houdt. Dit is belangrijk om te onthouden wanneer u begint tekoken in een aardewerken pot van Black Pottery, vooral als uw pot nieuw is. Wanneer u in uw keuken begint met een pan van aardewerk is het proces het tegenovergestelde van wat u normaal zou doen met een metalen pan. Met een metalen pan, zet u de warmtebron hoog om deze snel op temperatuur te laten komen, en daarna zet u het vuur omlaag naar waar u maar wilt. Met een aardewerken pot, begint u met het vuur laag, om daarna geleidelijk, in de loop van ongeveer 5 minuten de temperatuur te verhogen naar de temperatuur die u wilt. De hoogste stand van uw pot op een gasfornuis zonder een warmte-diffuser is matig laag. Met een diffuser wat hoger, maar u moet het nooit op een meer dan matig vuur zetten, zelfs niet met een diffuser. U zult merken als u dat wel doet, het eten snel zal beginnen aan te branden. Dus, de warmtebron laag zetten als de pan heet is. Wees geduldig wanneer de pot aan het opwarmen is, u kunt dan snel lekker gaan koken!